• Potvrdenie o návšteve školy

    Vážení rodičia, potvrdenie o návšteve školy pre svoje dieťa si môžete vytlačiť na webovej stránke:

    https://www.potvrdeniaonavsteveskoly.sk/rodne-cislo

  • Pomôcky pre budúcich prváčikov

    prezuvky

    7 zošitov č. 513

    7 zošitov č. 511

    20 malých výkresov A4, 10 veľkých výkresov A3

    2x farebné papiere, 2 veľké náčrtníky

    balík kancelárskeho papiera

    1 voskovky, 2 mäkké ceruzky, farbičky

    vodové farby, 1 plochý štetec č.12, 1 okrúhly štetec č.6

    sada štetcov plochých aj guľatých

    strúhadlo, guma, malé rovné pravítko

    1 plastelína, 1 nožničky so zaobleným hrotom, lepidlo PRINT – tyčinkové, červené

    hygienické vrecko: uterák, mydlo, toaletný papier, hygienické vreckovky

    tepláková súprava, biele tričko,vešiak, biele ponožky, tenisky (nie s čiernou podrážkou) – nemusia byť nové veci, všetko viditeľne označiť iniciálkami mena alebo číslom, ktoré dostanú žiaci prvý deň v škole

    na desiatu: obrúsok alebo prestieranie na lavicu

  • Učebné pomôcky pre šk. rok 2021/2022

    Vážení rodičia,

    tu si môžete pozrieť zoznam základných učebných pomôcok pre žiakov 2. - 9. ročníka pre školský rok 2021/2022. Informácie o ďalších pomôckach dajú žiakom triedne učiteľky na začiatku školského roka (perá, pravítko, pomôcky na matematiku, prezuvky, úbor a obuv na telesnú výchovu, hygienické vrecúško a iné ).

    ucebne_pomocky.xlsx

  • Úradné hodiny v čase letných prázdnin

    Vážení rodičia,

    vzhľadom k prebiehajúcej rekonštrukcii základnej školy Vám oznamujeme, že Vaše požiadavky v čase letných prázdnin budeme vybavovať po telefonickom dohovore - volajte v pracovný deň na t.č. 0903 260 247 do 16:00. Za porozumenie ďakujeme. Mgr. Mária Civáňová, riad.

  • Informácia k poskytovaniu dotácií na stravu v školskom roku 2021/2022

    Rodičia detí, ktoré navštevujú Základnú školu Výčapy-Opatovce  a Materskú školu Výčapy-Opatovce a ktorí poberajú dávku v hmotnej núdzi (doložiť potvrdenie z ÚPSV a R Nitra, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi) , alebo ich príjem je najviac do výšky sumy životného minima (doložiť potvrdenie z ÚPSV a R Nitra, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima), alebo si ani jeden rodič neuplatňuje daňový bonus na dieťa, ktoré dovŕšilo 6 rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku (doložiť čestné vyhlásenie o neuplatňovaní nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa – tlačivo je k dispozícii na stiahnutie v prílohe alebo na Obecnom úrade Výčapy-Opatovce), môžu na obecnom úrade Výčapy-Opatovce do 31.7.2021 požiadať o zaradenie detí do zoznamu k dotácii na stravu na školský rok 2021/2022. Bližšie informácie u p. Dávidovej na tel. č. 037/77 951 06 , mobil: 0904 617 009 alebo osobne na Obecnom úrade Výčapy-Opatovce. Tlačivo uvádzame nižšie.

     

  • Slovo riaditeľky ku koncu školského roka

    Slovo riaditeľky ku koncu školského roka

    Vážení pedagógovia, vážení rodičia, milí žiaci!

          Skončil sa školský rok 2020/2021. Bol iný ako tie predchádzajúce. Bol náročnejší, lebo žiaci nedostali príležitosť byť v škole taký čas, na aký majú právo. Zabránila tomu pandémia. Vy, milí žiaci, ste museli zvládnuť nielen prezenčné vyučovanie v škole, ale aj dištančné vzdelávanie, on-line hodiny a nebolo to vôbec ľahké. Ale dokázali ste to. Nie sami, ale spolu so svojimi učiteľmi a rodičmi. Patrí im za to veľká vďaka. Vyučovacie hodiny v triede vám dávajú určite oveľa viac,  iba spoločne so svojimi učiteľmi môžete nadobudnúť vedomosti, ktoré potrebujete k ďalšiemu vzdelávaniu. V škole môžete byť so svojimi kamarátmi, stretávať sa s ľuďmi, ktorých máte radi. Ďakujem všetkým vašim pani učiteľkám a učiteľom, ktorí vynaložili veľké úsilie, aby aj cez monitor vášho počítača boli s vami v období, keď starostlivosť o zdravie a životy bola na prvom mieste, keď ste museli byť doma a každé slovo či stretnutie boli vzácnosťou.

           Milé kolegyne, milí kolegovia, dovoľte mi, aby som sa vám poďakovala za vašu obetavú prácu v tomto náročnom školskom roku, za to, ju vykonávate s láskou a trpezlivosťou. Ďakujem aj všetkým nepedagogickým zamestnancom za ich každodennú namáhavú prácu, bez ktorej si život v škole nevieme predstaviť.

            Vážení rodičia, ďakujem Vám za intenzívnu spoluprácu so školou najmä v období pandémie, bez vašej pomoci a podpory by sme so žiakmi nedosiahli také výsledky a úspechy. Presvedčili sme sa o tom, že iba spoločne môžeme viesť deti k úspešnému vzdelaniu a k vytvoreniu podmienok k tomu, aby boli šťastné.

          Vám, milí žiaci, chcem zagratulovať k vašim koncoročným výsledkom, s ktorými sú niektorí viac, iní menej spokojní. Pevne verím, že na budúci školský rok sa naskytnú mnohé príležitosti ukázať svojim učiteľom i rodičom, akí ste šikovní a zodpovední a že to tak bude v školskom, nie v dištančnom vyučovaní.

            Prajem vám krásne letné prázdniny, dovolenku podľa vašich predstáv, veľa oddychu a veselých zážitkov. Mgr. Mária Civáňová

  • Naozaj sme boli celý školský rok doma?

    Naozaj sme boli celý školský rok doma?

    Náš fotoalbum hovorí o inom. Nech sa páči, listujte  :-)

  • Ocenenia od pána starostu

    Ocenenia od pána starostu

    Už sa stalo v našej škole dobrým zvykom, že na konci školského roka je udelená cena starostu žiakom za úspešnú reprezentáciu školy a obce v olympiádach alebo iných súťažiach. V tomto školskom roku cenu starostu obce získali: Liana Čuláková zo 7. triedy za 2. miesto v okresnom kole a 4. miesto v krajskom kole dejepisnej  olympiády a Marek Ďurčo z 8. triedy za úspešnosť v 3 olympiádach: v olympiáde zo slovenského jazyka, v matematickej olympiáde a v olympiáde z anglického jazyka. Pán starosta odovzdal ceny aj víťazom výtvarnej súťaže Obec Výčap-Opatovce, ako ju vidím ja, ktorú vyhlásilo Občianske združenie Výčapy-Opatovce, moja obec v spolupráci so základnou školou. Víťazmi boli: 3.miesto Filip Tóth, 2. miesto Laura Kollárová a 1. miesto Dominik Tóth. Všetkým žiakom, ktorí úspešne reprezentovali našu školu v rôznych súťažiach, ďakujeme a prajeme veľa  úspechov v ďalších školských rokoch. Všetkým boli odovzdané knižné odmeny za šírenie dobrého mena školy a obce. Mgr. Mária Civáňová,riad.

  • Poďakovanie pri príležitosti odchodu do dôchodku

    Poďakovanie pri príležitosti odchodu do dôchodku

    "Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok. Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu v oku, podľa vrások a bielych vlasov, podľa slov, keď ponára sa v hovore do rokov, keď aj on bol mladý. Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi."

    Bol to zvláštny a ťažký školský rok – rok plný obáv, neistoty, nutnej spoločenskej izolovanosti, ale aj nádejí, očakávaní, vďačnosti, pokory a radosti zo stretnutí po dlhom období odlúčenia. Zmeny v našich životoch doma či v škole boli na dennom poriadku, Niektorí kolegovia z našej školy však prešli v tomto období veľkou životnou zmenou, akou je určite odchod do dôchodku. A teraz nadišla chvíľa na rozlúčku, poďakovanie, na priateľské objatie či stisk ruky od nás, od kolegov zo základnej školy. Všetci sme už nie raz počuli slová: "Odkedy som na dôchodku, nemám na nič čas," a je to asi pravda, lebo zrazu a nečakane je človek pánom svojho času a nastáva pohroma z využitia každej minútky „voľného dňa“ a zo snahy blízkeho okolia užiť si maminu, babku, dcéru, syna či kamaráta, prichádza na scénu milovaná rodina a v hlavnej úlohe – náš čerstvý dôchodca, naša čerstvá dôchodkyňa. V tomto školskom roku odišli do dôchodku naši kolegovia pani upratovačka Monika Kondelová, pán školník František Tóth, pani ekonómka Alžbeta Práznovská a pani učiteľka Katarína Kapustová. Ďakujem Vám, milí kolegovia, za Vašu dlhoročnú usilovnú, obetavú a zodpovednú prácu v Základnej škole vo Výčapoch-Opatovciach. Želám Vám do ďalších rokov veľa zdravia, radosti a životného optimizmu. Nech je pre Vás jeseň života plná energie, aktivity, optimizmu a farieb, z ktorých každá bude znamenať jedno krásne prežité obdobie Vášho života. Želáme Vám krásne a pokojné dni na dôchodku, aby ste ich dokázali spestriť nielen povinnosťami, ale aj zábavou, oddychom a svojimi záľubami. Zdravíčko, spokojnosť a radosť nech sprevádzajú každý Váš deň. Mgr. Mária Civáňová

  • Výlet našich prváčikov

    Výlet našich prváčikov

    Posledné dni náročného školského roka si žiaci 1.A a 1.B spríjemnili výletom do Nitry. Žiakov čakali atrakcie v parku, prehliadka zvierat, úžasné bludisko i fantastické skákacie hrady . A aby toho nebolo málo, absolvovali túru k Nitrianskemu hradu. Obdivovali sochu kniežaťa Pribinu a sochu Corgoňa. Záver výletu patril chutnému obedu v Mc Donalde. Unavení, ale plní úžasných zážitkov sa v zdraví vrátili domov a už teraz sa tešia na nové zážitky z výletov v budúcom školskom roku.  Mgr. Z. Kunová, Mgr. M. Nergešová

  • Liečivé bylinky

    Liečivé bylinky

    Žiaci špeciálnej triedy si v rámci hodín pracovného vyučovania dopestovali na políčku mätu, medovku, bazalku a rozmarín. Na konci školského roka prišiel čas na zber úrody a jej následné spracovanie. Žiačky najskôr nasušili listy z natrhaných byliniek, následne sme si z nich uvarili osviežujúci mätový a medovkový čaj. Ten sme si vychutnali popri počúvaní relaxačnej hudby. Zvyšné bylinky nasypali deti  do papierových vrecúšok a vzali domov na ochutnávku  pre rodičov. 

    Ručná práca môže aj voňať ... a to doslovne. Naše bylinky sú toho neklamným dôkazom.

    Mgr.Eva Veseličová

  • Výlet na Oponický hrad

    Výlet na Oponický hrad

    22. 6. 2021 sa piataci a siedmaci vydali na výlet preskúmať zrúcaninu Oponického hradu. Po krátkom výstupe od nového kaštiela sme dorazili k zrúcanine hradu. Medvede sme síce nezbadali no objavili sme krásny exemplár fúzača. Po skupinkách sme preskúmali celý hrad a spoločne sa vydali na cestu späť. 

  • Výlet na Gýmeš

    Výlet na Gýmeš

    17. júna si šiestaci spolu s pani učiteľkami užili skvelý výlet na hrad Gýmeš. Pri pohľade na zrúcaninu týčiacu sa vysoko na kopci nad Jelencom síce niektorí strácali odvahu- „To je až tak ďaleko?“ A „Kedy tam už budeme?“ No po stúpaní cez les a krátkej zastávke s vyhliadkou na Studenom hrade to už netrvalo dlho a každý sa pustil objavovať doteraz zachované zvyšky múrov, veží, kaplnky, opevnenia plus úžasné výhľady na okolitú krajinu. Po dôkladnom preskúmaní všetkých dostupných zákutí určite padol vhod provizórny piknik, takzvaný „obed v tráve.“  Zo všetkých strán obklopení históriou, ktorá tam dýchala z každého kameňa, žiaci sa nevyhli krátkej hodine dejepisu... a možno si aj zapamätali, že hrad stojaci na mieste staršieho hradiska nechal v polovici 13. storočia postaviť Ondrej z rodu Hont-Poznanovcov, ktorý sa preslávil tým, že uhorskému kráľovi po prehratej bitke s Tatármi pri rieke Slaná dal svojho vlastného koňa a tým ho pravdepodobne zachránil. S batohmi odľahčeným o všetko zjedené a vypité sa nadol kráčalo jedna radosť a niekto si veru neodpustil žartík typu: Schovajme sa, nech si myslia, že sme zablúdili. „Zablúdení“ aj nezablúdení šťastne dorazili do chatovej osady pod Gýmešom kde ich čakal pristavený autobus. Stručne povedané, bol to super strávený deň s nádychom dobrodružstva.      

  • Najaktívnejší čitateľ 2020/2021

    Najaktívnejší čitateľ 2020/2021

    V školskom roku 2020/2021 sa najaktívnejšími čitateľmi školskej knižnice stali Lilien Častová a Patrik Dávid z 3.A triedy. Gratulujeme k víťazstvu v celoškolskej súťaži a žiakom prajeme veľa krásnych čitateľských zážitkov. Súťaž organizuje školská knižnica pod patronátom riaditeľky školy. 

  • Čítame radi

    Čítame radi

    Čítame radi je projekt  Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, ktorým bola naša školská knižnica podporená sumou  800 eur na rozšírenie knižničného fondu. Podmienkou získania finančnej čiastky je zrealizovať   štyri aktivity, týkajúce sa čítania.  Aby nás raz čítanie nebolelo bola prvá aktivita  do ktorej boli zapojení naši najmladší žiaci – prváci. Mamičky našich žiakov pani Šišková,  pani Štefanková, pani Tesiová,  pani Kollárová  a pani Hupková im čítali online rozprávky  Princ Bajaja, Dlhý, Široký a Bystrozraký,O Budulínkovi, Vlk a kozliatka, O Palčekovi. Za  ich ochotu zapojiť sa do projektu im srdečne ďakujeme. Zodpovedať otázky v pracovnom liste, vymyslieť iný záver rozprávky i dramatizácia jednej z nich boli úlohy, ktoré žiaci plnili po vypočutí si rozprávky. Deti  si odniesli z rozprávok ponaučenie, že dobro zvíťazí nad zlom.

    Čitateľský maratón trval 5 hodín, zapojili sa   všetci prítomní žiaci v počte 217 . Na prvom stupni sme čítali  ľudové rozprávky  Ježkov kožuštek a Rozprávky čarovných kamienkov od   Melity Denkovej.  Na druhom stupni  si žiaci prečítali detskú detektívku  Jely Mlčochovej  Adrianin prvý prípad a Ezopove bájky.  

    Kniha môjho srdca- prezentácia obľúbenej knihy.  Každá kniha má svoje čaro, svoj dej, ktorým dokáže upútať. Žiaci v triedach pred spolužiakmi prezentovali svoju najobľúbenejšiu knihu, knihu ktorá ich najviac zaujala svojím príbehom, ale aj ilustráciami. Zároveň prezentované knihy boli inšpiráciou na čítanie pre ostatných spolužiakov.

    Súťaž o  najaktívnejšieho čitateľa a čitateľku bola  zameraná na motiváciu žiakov k čítaniu kníh a návštevu  školskej knižnice. Najčitateľom sa stal Patrik Dávid a najčitateľkou Lilien Častová, obaja z 3.A triedy.  Vyhodnotenie bolo  spojené s prezentáciou náhodne vybranej nimi prečítanej literatúry. Víťaz čitateľ a čitateľka obdržia   knižnú odmenu od riaditeľky školy.

    Mgr. Vlasta Vlčková

  • Nevídaný hosť v 1.B

    Nevídaný hosť v 1.B

    Jedno ráno zavítal do 1.B nevídaný hosť. Mohutné telo, dlhý chvost a špicaté zuby dinosaura budili u detí veľký rešpekt. Žiaci sa s ním hneď skamarátili a dali mu meno Hugo.  Hugo sa stal súčasťou vyučovania  a dohliada na poriadok v triede. Mgr.Zuzana Kunová

  • Herkules alebo dobytie Pekla

    Herkules alebo dobytie Pekla

    Dňa 15. 6. 2021 sa žiaci 1. a 2. ročníka zúčastnili bábkového predstavenia Herkules alebo dobytie Pekla v Kultúrnom dome vo Výčapoch-Opatovciach. Tradičné bábkové predstavenie oživené hrou na verklíku nám priblížil herec a režisér Ivan Gontko. Na základe zvukového prepisu  zrekonštruoval pôvodnú divadelnú hru,  inšpirovanú gréckou mytológiou a hrdinskými činmi siláka Herkula. Tak, ako  každá rozprávka, aj naša bábkohra mala šťastný koniec-Herkules  vyslobodil kráľovnú Alcesku z moci pekelnej a vrátil ju späť na zem. Ako v každej takejto hre, nechýbala vtipná postavička - Gašparko. Deti si predstavenie nesmierne užívali, čo dávali najavo častým potleskom. Veríme, že podobné kultúrne predstavenia si budeme môcť spoločne užívať a vychutnávať častejšie. Ďakujeme obecnému úradu za sprostredkovanie predstavenia, spoločný – kolektívny zážitok má totiž nezameniteľné čaro. Mgr. Andrea Némethová

     

  • Prihlásenie žiaka do ŠKD na školský rok 2021/2022

    Vážení rodičia,

    do 11. 6. 2021 máte možnosť prihlásiť svoje dieťa do ŠKD na školský rok 2021/2022 vyplnením záujmu v dotazníku na stránke edupage a vypísaním žiadosti. Tlačivo žiadosti Vám poskytne/poskytla pani vychovávateľka alebo pani učiteľka triedna. Žiadosť je nutné odovzdať na riaditeľstvo školy prostredníctvom triednej učiteľky do 11. 6. 2021. Mgr. Mária Civáňová, riad.ZŠ

  • Rodičovské združenie

    Vážení rodičia, 

    pozývame Vás na rodičovské združenie, ktoré sa bude konať vo všetkých triedach dňa 10. 6. 2021, t. j. vo štvrtok, online formou. Podrobnejšie informácie Vám poskytnú triedni učitelia. Vážení rodičia, pri tejto príležitosti si Vám dovoľujem vyjadriť veľkú vďaku za Vašu spoluprácu so školou v školskom roku 2020/2021, ktorá bola v časoch pandémie neodmysliteľnou súčasťou našej práce. Prezenčnou i dištančnou formou vyučovania, zabezpečovaním mimoriadneho režimu vyučovania za prísnych hygienických podmienok sme sa snažili vytvoriť čo najlepšie, najefektívnejšie a najbezpečnejšie prostredie pre vzdelávanie Vašich detí. Vzájomná  spolupráca a intenzívna komunikácia s rodičmi zostáva aj naďalej nevyhnutným predpokladom dobrého fungovania školy. Ďakujeme za Vašu snahu, spoluprácu a pomoc. Mgr. M. Civáňová, riad.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola, Školská 185/1, Výčapy-Opatovce
    Školská 185/1
    Výčapy-Opatovce
    951 44
    Slovenská republika
  • +421 037 77 951 08
    0903 260 247

Fotogaléria