• Deň jablka

    Deň jablka

    Ľudová múdrosť hovorí: Každý deň  jablko, od lekára ďaleko … Aj tento rok sme si v našej škole pripomenuli DEŇ JABLKA, známy tiež ako Deň pôvodných odrôd jabĺk. Žiaci sa v triedach so svojimi triednymi učiteľkami aktívne zapojili do zážitkového vyučovania a zisťovali, objavovali nové poznatky o jabĺčku, ako o výbornom a veľmi zdravom ovocí. Celé doploudnie sa nieslo v duchu jabĺčka. Počítali, delili - násobili jabĺčkové príklady, vymýšľali slová, vety, básničky tiež spievali pesničky a túto poznáte?... „Červené jabĺčko vo vrecku mám.....“ Samozrejme nám nechýbala ochutnávka rôznych odrôd jabĺk,tiež skvelé jabĺčkové koláčiky. Plní sily  sme sa pustili do maľovania a vystrihovania týchto chutných guľatých zázrakov. Mgr. Dana Babocká

     

  • Deň ľudového kroja

    Deň ľudového kroja

    v Základnej škole vo Výčapoch-Opatovciach sa vydaril.

    Dňa 15. 10. 2021 bolo veselo.

    Spestrili sme si v triede jesenné dni farbami ľudového kroja a atmosférou našich ľudových tradícií! Ľudové piesne ako zvonenia na vyučovaciu hodinu niektorých roztancovali.

  • Deň ľudového kroja v špeciálnej triede

    Deň ľudového kroja v špeciálnej triede

    Aj žiačky špeciálnej triedy sa pripojili k oslave dňa ľudového kroja. V nadväznosti na minulý školský rok sme na hodinách pracovného vyučovania a výtvarnej výchovy zhotovili papierové kroje – blúzky so sukničkami- olemované a vyzdobené stužkami pestrých farieb. Odvahu na fotenie prejavila naša Miška, ktorej kroj veľmi pristal a cítila sa v ňom slávnostne. Počas nášho tvorenia zneli v pozadí ľudové piesne, ktoré dotvorili príjemnú atmosféru tohto zaujímavého dopoludnia a ktoré nám pripomenuli naše tradície a krásu ľudového kroja.

                                                                                                                                   Mgr.Eva Veseličová

     

  • Projekt Vyrobím z odpadu

    Projekt Vyrobím z odpadu

    Plastové fľaše, termoobaly na potraviny, slamky, servítky - to sú hlavné pomôcky a materiál, ktorý možno recyklovať. Ak k tomu pridáme trochu fantázie - môžeme vyrobiť zaujímavé výrobky. Odpad premeniť na nový produkt. V projekte Vyrobím z odpadu sme  zhotovili črepníky s vianočnými hviezdami. Trochu náročnejšie bolo pracovať s tavnou pištoľou, ale napokon sme zvládli aj túto fázu pracovného postupu.  Črepníky nám  teraz zdobia okenné parapety namiesto živých kvetov.                                                                                               žiačky špeciálnej triedy

  • Jesenné variácie

    Jesenné variácie

    Farby od výmyslu sveta odzrkadľujú jesennú atmosféru prírody. Vnímanie tejto nádhery sa odráža aj v našich ručných prácach, ktoré zdobia špeciálnu triedu. Zútulňujú ju, krášlia a vytvárajú príjemné prostredie na učenie. Sú vytvorené akvarelom, kombinovanou technikou, vyšívaním a kolážami. Nájdu sa v nich tak šarkany ako aj ježkovia, slimáky, jesenné stromy či kompótové poháre zdobené farbami na sklo. Pestrá paleta – tak typická pre jeseň.                                                                                                                         Mgr. Eva Veseličová

  • Dospelý číta deťom

    Dospelý číta deťom

    Do triednej knižnice špeciálnej triedy pribudlo zopár nových titulov. Patria k nim aj knižky Ľ.Feldeka : Dvere do rozprávky a Zelenomodrá kniha rozprávok. Po rozhlasovom vysielaní k príležitosti jubilea menovaného spisovateľa, ktorý bol osobne hosťom v našej škole, sme začali čítať z jeho tvorby. Žiačky počas tvorenia a zhotovovania ručných prác počúvajú ukážky rozprávok v podaní svojej triednej učiteľky. Aj pasívne počúvanie veľmi pomáha našim deťom rozvíjať slovnú zásobu, počúvať správny rečový vzor, artikuláciu, intonáciu a zažívať príjemnú atmosféru vypočutého príbehu. Dvere do rozprávky sú teda otvorené pre všetky zvedavé deti - treba ich len pootvoriť :-)  A to je vlastne cieľom nášho projektu. Pootvoriť dvere do ríše rozprávok a vypestovať kladný vzťah k literatúre.                                                                                    Mgr. Eva Veseličová

                     

  • Do školy na bicykli

    Do školy na bicykli

    Kedysi som chodievala do školy autobusom. Poviete si, nič nevídané, no vždy som tajne závidela spolužiakom, ktorí chodili pešo alebo vlastným bicyklom. Hneď po vyučovaní na ňom odfrčali domov a my dochádzajúci sme čakali na náš autobus. Keď sme boli starší a spoj sme zmeškali, cesta domov po hradskej bola veľké dobrodružstvo, keďže autá premávali zriedka. V súčasnej dobe využívame veľa  technických vymožeností, v rodinách majú auto, niektorí aj viac, a rodičia cestujúci do práce svoje ratolesti privezú až pred školskú bránu, chvíľu čakajú a pred vstupom do budovy deťom ešte zamávajú. Pri mladších žiakoch je to pochopiteľné, že ich rodičia vozia,  majú o nich obavu, ak napríklad cesta vedie cez nebezpečné miesta, a určite by sa našli aj iné opodstatnené dôvody. Ak si položíme otázku: Je zvyšovanie komfortu  detí nesprávne? Odpoveď:  Určite nie, ale mnohé deti dnes čelia zdravotným problémom, ktoré sa u niektorých s pribúdajúcim vekom môžu stupňovať a vzniknú práve v dôsledku rastúceho komfortu. Ide o slabú, priemernú fyzickú kondíciu detí, ktoré, ak by vyrastali pred 20-40 rokmi, by boli oveľa silnejšie a sebestačnejšie. Považujem preto za správne dôkladne sa zamyslieť nad tým, čo je v skutočnosti pre deti dobré a ako pre nich pripraviť lepší životný štýl, aby boli zdravé aj v dospelosti a osvojili si len tie správne návyky.

     Popravde v  autách trávime príliš veľa času, práve preto sme našim žiakom v období od 27.9. až 8.10. ponúkli možnosť dochádzania do školy ako kedysi, pešo, na bicykli či na kolobežke. Zapojili sme sa do kampane, ktorá podporuje bezpečnú a prirodzenú mobilitu žiakov, ale aj pedagógov. Vedie ich tiež k ekologickému správaniu.

    Podporujme všetci návrat zdravého dochádzania do školy!

     

    Mgr.D Babocká,koordinátorka zdravej školy na 1.st.

     

     

  • Európsky deň jazykov

    Európsky deň jazykov

    Dňa 26.septembra sme si na hodinách anglického a nemeckého jazyka pripomenuli Európsky deň jazykov. Pani učiteľky si so žiakmi jednotlivých tried vypracovali krásne projekty a plagáty, zahrali sa spolu jazykové hry a zabavili sa. Takto sme si spestrili naše vyučovacie hodiny,  ktoré sa snažíme vyučovať hravou a pútavou formou.

                                                                                                                                                  PaedDr.Mária Billiková

  • Biela pastelka

    Biela pastelka

    Ďakujem žiackej školskej rade za zorganizovanie zbierky Biela pastelka v našej škole aj v školskom roku 2021/2022. Mgr. M.Civáňová, riad. ZŠ

    Vážená pani riaditeľka,

    do pokladničky č. 03 - 146 ste vo vašej škole  vyzbierali úžasných 155,74 €.  Prispeli ste tak k rekordnému výnosu 21 347 86 €, ktorý sme dosiahli v Nitrianskom kraji. Celorepublikový výnos v tejto chvíli ešte nepoznáme. Veľmi si vážime dlhoročnej pomoci vašej školy, keď neustala ani v časoch, ktoré nie sú jednoduché pre samotné školstvo. Za to Vám, vašim žiakom a zamestnancom, veľmi ďakujeme.

    Josef Zbranek

    predseda ZO ÚNSS Nitra

  • Zber papiera

  • Vyhláška ÚVZ č. 250 - rúška

    Od pondelka 4. októbra 2021 rúška nebudú povinné pre žiakov základných škôl, špeciálnych základných škôl a žiakov prvých 4 ročníkov stredných škôl s osemročným vzdelávacím programom, a to v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu, čiže v triede počas vyučovania. Nosenie rúšok bude aj naďalej povinné v interiéri škôl mimo uzavretého kolektívu (napr. chodba, šatne, toalety, zmiešané skupiny - u nás: vyučovanie ETV, NEJ - FYZ - CHE v 7. ročníku, ŠKD interiér). V prípade účasti na hromadných podujatiach ostáva nosenie rúšok pre deti povinné. Téma bola už dlhší čas predmetom intenzívnej diskusie medzi odborníkmi a rezortom školstva. K úprave vo vyhláške  pristúpili po dôkladnom medziodborovom zvážení dlhodobej záťaže najmenších detí, miery akceptácie rúšok zo strany detí, ako aj psychosociálneho dopadu na mladšie školopovinné deti. Odborníci sa rozhodli pre cestu vyváženého kontrolovaného rizika (uzavretý kolektív) a psychosociálneho benefitu pre deti.

    Nosenie rúšok u detí naďalej odporúčame a považujeme ho za účinnú súčasť prevencie nákazy vírusom SARS-CoV-2 a ďalších nákazlivých respiračných ochorení, ako je napríklad chrípka a jej podobné ochorenia.

    Ďakujem Vám, že dodržiavate opatrenia proti šíreniu covid-19.

    Mgr. Mária Civáňová, riad.ZŠ

  • Školská jedáleň

    Školská jedáleň

    Vážení rodičia,

    radi by sme Vás upozornili na možnosť odhasovania sa z obedov cez edupage.

    Od 1.10.2021 možete odhlásiť vaše dieťa z obeda cez webovú stránku, alebo aplikáciu. Budeme radi ak túto možnosť využijete. Nájdete ju po prihlásení sa do edupage v časti školská jedáleň (jedálny lístok v mobilnej aplikácii). Odhlasovať obedy je možné do budúcnosti, alebo do 7:00 aktuálneho dňa. Obrázkový návod s podrobným vysvetlením nájdete na odkaze nižšie. 

  • Príhovor riaditeľky školy k začiatku školského roka

    Vážený pedagogický zbor, vážení rodičia, milí žiaci,

    po letných prázdninách sme sa opäť stretli. Milí žiaci, mali ste možnosť načerpať nové sily a s nimi vykročíte teraz do úloh, ktoré nový školský rok prinesie. V škole vládol v lete pracovný ruch, opravovalo sa, upravovalo, rekonštruovalo. Chcem sa na úvod svojho príhovoru poďakovať obci Výčapy-Opatovce za realizáciu rekonštrukcie školy a takisto všetkým nepedagogickým i pedagogickým zamestnancom, ktorí sa pričinili o to, že škola po rekonštrukcii elektroinštalácie a rozvodov vody už nie je staveniskom, ale opäť školou, ktorá netrpezlivo očakávala svojich žiakov.

    Všetci dúfame, že tento školský rok bude iný ako ten minulý, že škola bude pre žiakov otvorená a že dištančného vzdelávania bude čo najmenej. Vieme, že najlepšie, najefektívnejšie vzdelávanie je vtedy, keď sa žiaci učia spolu so svojimi učiteľmi a spolužiakmi v škole, vo svojej triede. Milí žiaci, opäť ste sa stretli so svojimi spolužiakmi, veď práve na nich ste sa možno najviac tešili. Začne sa kolotoč školských povinností, domácich úloh, ale aj množstvo zábavy, nových priateľstiev a výziev. Je to jediná cesta, ktorá vás zavedie do sveta zaujímavých objavov, do sveta vzdelania. A ja Vám všetkým budem držať palce, aby sa vám na tejto ceste darilo, aby ste po nej kráčali statočne, zodpovedne, s odhodlaním plniť si svoje ciele a sny. 

    Milí prváci, srdečne vás vítam v našej škole. Prajem vám, aby vaše dni v škole boli plné nielen nových vedomostí, ale aj veselých zážitkov, zábavy a hier. Verím, že si nájdete nových kamarátov a do školy budete chodiť radi. Môžem vám sľúbiť, že vaše pani učiteľky a pani vychovávateľka urobia všetko preto, aby ste sa v našej škole cítili dobre. Som presvedčená, že písmenká a číslice sa stanú čoskoro vašimi nerozlučnými kamarátmi. Takisto vítam medzi nami aj nových žiakov zo ZŠ z Jelšoviec, ktorí k nám nastúpili do 5. ročníka, milí žiaci, cíťte sa v našej škole dobre, vaši noví spolužiaci a triedne pani učiteľky vám určite so všetkým pomôžu. Teší ma, že ste posilnili naše rady.  Prajem vám, aby ste boli úspešní a spokojní s dosiahnutými výsledkami.

    Škola je miestom, kde učitelia a  žiaci tvoria jeden celok, kde vzdelanie, pochopenie a vzájomná tolerancia sú základom spolužitia. Toto možno najlepšie už pochopili naši deviataci, pretože chodia do našej školy najdlhšie. Milí deviataci, úspech máte vo svojich rukách, iba svojou usilovnosťou a zodpovedným prístupom k školským povinnostiam môžete prísť k vytúženému cieľu – študovať na strednej škole, ktorú si vyberiete.  Rady svojich učiteľov neberte na ľahkú váhu, sú to ľudia, ktorým na vás záleží a ktorí urobia všetko preto, aby ste boli úspešní. Bez vašej spolupráce a snahy to ale ľahké nebude.  Držím vám palce, prajem veľa chuti do učenia a veľa úspechov pri testovaní 9 a na prijímacích skúškach.

    Vážení kolegovia, chcem vám popriať zdravý a úspešný nový školský rok, viem, že si vážite svoju prácu, máte ju radi, ste ľudia citliví, s pochopením pre detskú dušu, viete dať svojim žiakom nielen poznatky, ale aj dobré slovo, pomocnú ruku a veľa lásky. Milí kolegovia, prajem vám veľa zdravia, pracovného elánu, trpezlivosti a radosti z vykonávanej práce v prospech našich žiakov. Nech porozumenie, tolerancia a pochopenie sú našimi najmocnejšími spojencami. Sme všetci na 1 lodi, spoločne toho dosiahneme veľa, a ešte viac, ak nás bude prácou sprevádzať pokoj, úsmev a pozitívne myslenie.

    Predošlý školský rok preveril naše schopnosti reagovať na zložitú rýchlo sa meniacu situáciu v súvislosti s pandémiou covid-19. Aj ten nadchádzajúci nebude ľahký. Chcem Vás , vážení kolegovia, vážení rodičia, milí žiaci, všetkých vyzvať k tomu, aby sme sa správali zodpovedne, chránili seba aj druhých, boli ohľaduplní, nápomocní, a tak spoločne zvládneme situácie, ktoré nám budúcnosť prinesie.

    Využívam túto príležitosť poďakovať sa rodičom našich žiakov za pomoc a spoluprácu so školou v školskom roku 2020/2021 v rámci prezenčného i dištančného vzdelávania, za spoluprácu pri dodržiavaní všetkých opatrení a usmernení z ÚVZ SR a z RÚVZ Nitra vzhľadom k ochrane pred covid-19.

    Milí žiaci, prajem vám všetkým veľa úspechov a šťastia v novom školskom roku 2021/2022 spolu s pevným odhodlaním vydať zo seba iba to najlepšie a prezentovať tak nielen seba, ale i našu základnú školu. Želám vám všetkým úspešný školský rok!

    Mgr. Mária Civáňová, riad.

     

     

  • Riaditeľské voľno

    Riaditeľka Základnej školy, Školská 185/1, Výčapy-Opatovce v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov (podľa §150 ods.5) a so súhlasom zriaďovateľa oznamuje rodičom, že z technických dôvodov poskytuje všetkým žiakom na piatok 3. 9. 2021 riaditeľské voľno. Vyučovanie sa začne v pondelok 6. 9. 2021. Slávnostné otvorenie školského roka dňa 2. 9. 2021 sa bude konať na multifunkčnom ihrisku so začiatkom o 9:00. Mgr. Mária Civáňová,riad. ZŠ

  • Stretnutie rodičovskej rady

    Pridávame link na stretnutie predsedov tried - rodičovskej rady, ktoré sa bude konať online dňa 9. 9. 2021 o 17:30 hod. Prvé zasadnutie rodičovskej rady vedie riaditeľka školy Mgr. Mária Civáňová. 

    Pripojiť sa cez Google Meet

    meet.google.com/tig-hukq-tin

  • Usmernenie upravujúce postup, organizáciu a podmienky výchovy a vzdelávania v Základnej škole Výčapy-Opatovce od 2. 9. 2021

  • Rodičovské združenie

    Vážení rodičia, pozývame Vás na triedne rodičovské združenie, ktoré sa bude konať vo všetkých triedach online dňa 9. 9. 2021 o 16:00. Link na pripojenie Vám už zaslali triedni učitelia. Tešíme sa na spoluprácu v školskom roku 2021/2022.

  • Testovanie

    Vážení rodičia,

    objednávanie testov  na covid-19 už bolo ukončené. Kloktacie testy aj samotesty sú dobrovoľné. Samotesty budú odovzdané rodičom, ktorí o ne prejavili záujem na stránke edupage, po dodaní z okresného úradu. Ďakujeme za spoluprácu. Odporúčame rodičom sledovať stránku edupage a webovú stránku školy.

  • Kloktacie testy

    Na edupage bol sprístupnený objednávací systém na kloktacie testy (PCR testy)  pre žiakov ktorých rodičia prejavili o tento druh testovania záujem. Testovať sa budú iba registrovaní žiaci na stránke edupage cez konzultačnú hodinu. Testovanie je dobrovoľné. Kloktacie testy:  1.9.2021 Kultúrny dom Výčapy-Opatovce za prítomnosti zdravotníka. Od 8.00 - do 10.15. 

    objednanie: po prihlásení rodiča na edupage zvoľte v menu - komunikácia - konzultačná hodina  vyberte voľný termín. 

    Na testovanie príďte v dohodnutom termíne a prineste si so sebou: 

    Informovaný súhlas rodiča, tlačivo Zber údajov.

    Podrobné informácie o kloktaní a tlačivá: 

  • Oznam

    Vážení rodičia, usmernenie upravujúce postup, organizáciu a podmienky výchovy a vzdelávania v školskom roku 2021/2022 v našej ZŠ a informácie o realizovaní kloktacích testov žiakov, ktorých rodičia prejavili o testovanie záujem, zverejníme v najbližšom čase. Informácie o odovzdaní samotestov rodičom žiakov, ktorí nahlásili záujem prostredníctvom edupage, zverejníme po dodaní testov z okresného úradu. Ďakujeme za trpezlivosť.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola, Školská 185/1, Výčapy-Opatovce
    Školská 185/1
    Výčapy-Opatovce
    951 44
    Slovenská republika
  • +421 037 77 951 08
    0903 260 247

Fotogaléria